Je kunt veel zeggen over 2020 en is er ook al veel over gezegd. Maar ik denk dat 2020 ons heeft laten zien wat nou echt belangrijk is. En misschien verwacht je hier nu een pasklaar antwoord, een enkel woord, over wat dat dan zou zijn. Een inzicht waarmee je aan de slag zou kunnen. Maar helaas, dat ga ik je niet vertellen. Ik kan je namelijk vertellen welke inzichten ik heb opgedaan in 2020, maar die kunnen voor jou compleet anders zijn.

Iedereen heeft 2020 anders beleefd, dat merk je ook wel aan de benamingen die het jaar krijgt: raar,  bijzonder, spannend, vervelend (oke dit is een verzwakking van alle krachttermen die ik voorbij heb zien komen), irritant, mooi. Wat wel hetzelfde voor iedereen is, is dat ons leven op de kop is gezet. Dingen konden niet, mochten niet, we hebben in spanning gezeten over uitslagen en misschien heeft het virus jou of je naasten direct geraakt.

Hierdoor hebben we de kans gehad om te zien wat van het nieuwe normaal goed was voor ons en wat we enorm misten aan het oude normaal. Het heeft ons met onze neus op de feiten gedrukt over onze zwakheden, én ons laten ontdekken wat onze onvermoede kanten waren. Het heeft ons laten zien wat belangrijk en zelfs essentieel voor ons was.

Zo zal de één hebben ontdekt dat het contact hebben met anderen echt onmisbaar is om zich goed te voelen, terwijl een ander heeft ontdekt dat de stilte wonderen verricht als het om goed voelen gaan. Een ander zal hebben ontdekt dat juf of meester spelen eigenlijk zo gek nog niet is, terwijl weer een ander niet heeft kunnen wachten om zijn of haar schatjes weer naar school te zien gaan omdat het geduld nu echt op is. We hebben ontdekt dat wat de overheid als essentieel benoemt, niet altijd gelijk is met was jij of ik essentieel zou noemen. En ik vermoed dat velen hebben ontdekt dat we onze dierbaren niet willen missen en dat we daar veel voor over hebben.

Ik geloof dat al die dingen die we hebben ontdekt over onszelf in dit rare, bijzondere, spannende, vervelende, irritante, mooie* jaar ons helpen onze koers te varen. Ons laten zien waar we ons op willen richten, wat we graag meer in ons leven hebben en ons zelfs kan vertellen wat wij kunnen bijdragen in deze wereld.

Ik hoop dat ook jij het afgelopen jaar hebt ontdekt wat voor jou het allerbelangrijkste is en ik wens je dan ook toe voor 2021 dat je dat allerbelangrijkste voor jou de aandacht kunt geven die het verdient, zodat je in 2021 een stapje dichter komt bij jouw Grooths Leven.

Heb een gelukkig en gezond 2021!

Suzanne

* Doorhalen wat niet van toepassing is

Kom in contact:

0 reacties