Het zijn interessante tijden zo met het corona virus dat rondgaat. Hele discussies vinden er plaats op onder andere schoolpleinen, werkvloeren en supermarkten. Over wanneer het nodig is om thuis te blijven. Ik vind dat interessant omdat het de denkwijze van ‘paracetamol erin en gaan’ op scherp zet.

We hebben nu een thuisblijf advies om te voorkomen dat we anderen niet besmetten. En ik heb me vaak afgevraagd in hoest en proest seizoenen waarom we niet meer rekening houden met elkaar. Maar dat terzijde.

Photo by Pieter de Boer on Unsplash

Ik ben al heel lang geen voorstander van de paracetamol denkwijze. Omdat ik geloof (of liever gezegd door schade geleerd) dat kwaaltjes ons grenzen aangeven. Grenzen van ons lichaam. Het steeds overgaan van die grenzen, brengt uiteindelijk schade aan ons lichaam.

Vaak gehoord: Ik kan best werken met verkoudheid of griep. Inderdaad dat kun je.

Het lichaam heeft een ingebouwde grens-overschrijdings-mogelijkheid. Bedoeld voor levensbedreigende gevaren zoals die beer uit de oertijd en de recht op je af scheurende auto in de huidige tijd.

Over die grens gaan, heeft wel gevolgen. Er worden extra hormonen in je lichaam aangemaakt, de stress respons, die heel wat te weeg brengen in ons lichaam. Bij het structureel over grenzen heen gaan kan het lichaam uitgeput raken, de stofwisseling in de war raken en ontstaan er klachten als spierpijn, hoofdpijn en geheugen verlies.

Een verkoudheid of griep is (meestal) geen levensbedreigende situatie. Waarom maken we dan toch gebruik van de grens-overschrijdings-mogelijkheid? Luisteren we niet naar ons lichaam? Nemen we niet de rust, die het zo hard nodig heeft, om het virus of de bacterie te lijf te gaan?

Ik ben blij met de discussie over thuisblijven met lichte klachten. Niet omdat ik vind dat je bij het eerste hoestje of niesje thuis moet blijven. Wel omdat het ons helpt onze norm over wanneer we thuisblijven te heroverwegen. En hopelijk komt die norm nu heel wat dichter bij onze lichamelijke grens te liggen.

Waar ligt jouw grens? Heb je moeite je grenzen te herkennen of te erkennen, meld je dan aan voor een gratis gesprek.

Gratis Werkboek

van Waakvlam naar Passievuur op je werk

Ben jij je lol in je werk kwijt, heb je vaker geen zin om te werken dan wel? Zit je vast maar weet je niet wat er anders moet. Ben je je passie kwijt, of is het nog maar een heel klein waakvlammetje in je? Wil jij je weer vol vuur voelen als je nadenkt over je werk of er met anderen over praat? Wil je elke dag weer vol energie aan de slag? Wil jij aan de slag om dat vuurtje te laten ontvlammen? Download dan nu het werkboek van waakvlam naar passievuur in je werk.

Hierin ontdek je wat essentiële punten zijn van jouw werk passie. Lees je de 6 meest gemaakte fouten bij het terugvinden van je werk passie. En krijg je drie oefeningen om het waakvlammetje te laten ontvlammen.

0 reacties