Ken je onderstaand plaatje nog? Ik heb het jaren geleden, toen het nog ‘done’ was om grappen te versturen via de e-mail, ontvangen. Toen grappig, maar nu vooral een plaatje dat voor mij weergeeft hoe het werkt met je energiek voelen. En dan bedoel ik niet het bovenste gedeelte van het plaatje…

Zo moe…

Op het moment dat ik me moe voel, dan vraag ik me meestal af, waar deze vermoeidheid vandaan komt. Wat heb ik gedaan, of misschien juist niet gedaan wat de vermoeidheid verklaart. En hoe graag ik één ding zou willen aanwijzen, dat lukt me meestal niet. Het was niet dat ik te laat naar bed was gegaan of dat ik iets verkeerds gegeten had, of dat ik had gesport (dat deed ik niet), of een te drukke dag op het werk had gehad, of te lang had autogereden of dat de kinderen heel druk waren geweest of dat het de tijd van de maand was. Het was niet 1 schakelaar die ik om kon zetten.

Het was altijd en, en, en. Enorme vermoeidheid was/is altijd een combinatie van dingen. En elk van die dingen zou op zichzelf niet tot (enorme) vermoeidheid hoeven leiden. Het is zelfs zo dat als ik datzelfde op een andere dag doe, ik er bij lange na niet zo moe van wordt. Maar juist een aantal van die dingen bij elkaar, zorgen er dan voor dat ik alleen maar op de bank wil liggen. En je snapt, daar komt mijn plaatje om de hoek: Het is dus een veelheid van knoppen die verkeerd kunnen staan om me vermoeid te laten voelen, maar dus ook een veelheid van knoppen die, als ze goed staan, er voor zorgen dat ik me energiek en krachtig voel.

Krachtenmodel

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik zo’n inzicht niet zomaar aan me voorbij laat gaan, maar dat ik dan ook heel graag wil weten wat die knoppen zijn! En zo ben ik op mijn krachtenmodel gekomen. Mijn model waarin staat aan welke knoppen ik kan draaien om me krachtig en energiek te voelen. En weet je? Ik geloof dat dit niet alleen de knoppen zijn waaraan ik kan draaien, maar dat deze knoppen voor iedereen toepasbaar zijn (oke misschien niet voor die mannen die maar 1 schakelaar hebben…)

Hieronder eerst maar eens mijn plaatje van dat krachtenmodel. Zoals je kunt zien zijn er vier hoofdonderwerpen met elk een aantal knoppen waaraan je kunt draaien. Zo kun je voor je fysieke gezondheid (mits je geen akelige ziekte hebt waarvoor je medische zorg nodig hebt) draaien aan de knoppen voeding en beweging. Voor je mentale gezondheid zijn je mindset, je persoonlijke ontwikkeling en me-time knoppen waar je aan kunt draaien.

 

 

Een heel breed hoofd onderwerp is je omgeving, die heeft dan ook de meeste knoppen. Hierbij gaat het niet alleen om je fysieke omgeving, maar vooral om de mensen in je omgeving, je partner en je gezin, je familie en vrienden, je werk en de buurt waarin je woont. Als laatste hoofdonderwerp in mijn krachtenmodel staat zingeving met de knoppen doel en spiritualiteit.

Werkboek

Het krachtenmodel laat je dus de knoppen zien waaraan je kunt draaien. Om voor jezelf na te gaan aan welke knoppen jij nu het beste kunt gaan draaien om je weer krachtig en energiek te voelen, heb ik het werkboek ‘6 stappen naar een Grooths leven’ gemaakt. Hierin komt het krachtenmodel in een alternatieve vorm terug en kun je buiten nagaan hoe je er voor staat, meteen ook in actie komen om het een en ander te verbeteren als je dat wilt. Het werkboek kun je met onderstaand formulier aanvragen. Dus neem jij het heft in handen en ga je zelf aan de knoppen zitten? 

Extra

Wil je wel met het werkboek aan de slag, maar lukt het niet om dit zelf te doen of wil je gewoon graag dat iemand met je mee kijkt? Op 4 mei organiseer ik een workshop in de omgeving van Helmond/Eindhoven waarin we samen door het werkboek gaan. Meer informatie over de workshop vind je hier!

0 reacties